Как да получим повишение

Как да получим повишение

„Каквото и да можеш да направиш или мечтаеш да направиш, заеми се с него. Смелостта крие в себе си гениалност, сила и магия.“ – Йохан Волфганг фон Гьоте.

Ако дълго време работите в една и съща компания е приемливо да поискате повишение или покачване на заплатата. Тогава изниква въпросът: „Как да постъпим пред работодателя, за да извоюваме желаната позиция или заслужено възнаграждение за труда ни. Спряхме се на 5 обективни и често разисквани теми:

Самооценката има важна роля – не е липса на възпитание, нито наглост да поговорите с шефа си за повишение. Преди това обаче сами си дайте равносметка за качествата, които притежавате - умения, образование, квалификация и опит. С Интернет винаги може да имате обективна представа за това как вървят заплатите на сходни с вашата длъжност в различни населени места, региони и компании. Сравнете на база това, което предлагат други фирми като позиция, заплащане и преценете дали може да поискате повишение. Никога не изтъквайте причини от лично естество – имате високи разходи, сами сте, имате деца и т.н. Помнете в службата на никой не му „пука“ за вас в този аспект, защото всеки си има, както семейство, така и ядове.

Поемете инициатива – ако сте уверени в качествата, умението и трудолюбието си уговорете среща с шефа. След като са уговорени ден и час с началника подгответе се. Започнете разговора с последните постижения, благодарение на вашите умения и усилия, които са допринесли фирмата да се сдобие с нови клиенти, да постъпят инвестиции или друго (според компанията, за която работите). Още в самото начало може да доловите как е настроен работодателят ви към вашата работа и ще знаете дали е удобен момента за разговор за повишение. Ако е наясно с вашите успехи в цялата йерархия във фирмата ще е много по-лесно да продължите разговора. В случай, че не сте „уцелили“ момента, тактично отложете разговора за в бъдеще.

Покажете амбиции и намерения – да приемем, че сте стигнали до момента, в който е време да поискате увеличение на заплатата или смяна на позицията с по-висока длъжност. Не отклонявайте темата, само, защото ви е неудобно да говорите за пари или бъдещето си. Не очаквайте и шефът ви сам да се досети, защо сте поискали среща с него. В разговора споделете, че обичате работата си и компанията, за която работите. Споменете и как виждате кариерното си развитие в същата тази структура, която е под неговата „шапка“. Открийте баланса – нито прекалено изтъкване, нито досадно скромничене ще ви помогнат да постигнете целта си. Никой работодател не обича самохвалкото или неувереният във възможностите си служител. Ако фирмата, за която работите може да ви осигури развитие, ако ръководителят на компанията ви цени като перспективна и кадърна личност, няма пречки да не получите желаната позиция.

Поемайте рискове – кое бихте избрали ако сте поставени на кръстопът и от правилно поетия път зависи бъдещото ви развитие в компанията или трудовото възнаграждение. Благородната лъжа или коварната истина и примирение са вашият избор?! Сега е момента да се научите тактично и умело да блъфирате (но не прекалявайте и не използвайте за всяко нещо). Блъфирайте, със заявление, че напускате местоработата. Изтъкнете пред работодателя си, че от конкурентна фирма ви предлагат по-високо възнаграждение или по-добра позиция. Ако работодателят ви държи на вас като професионалист, ще направи всичко възможно, за да ви задържи с ново предложение, а съответно вие не трябва да отказвате.

Провокирайте интерес към нови идеи – когато представяте новия си проект пред колеги, ръководство, голяма аудитория винаги се старайте да е на 100% в завършен вид. Така зрителите ще придобита ясна представа как функционира и какви са предимствата му, защо него трябва да избере клиентът. Ако само споменете пред шефа си за новата си идея, то планирайте до каква степен ще направите изложението, така, че да не изглежда идеята ви нереализуема или смешна. Едва, когато е финализирана може да пристъпите към презентиране. По този начин вероятността проектът ви да е одобрен ще има голямо преимущество, защото той самия ще е коз. Наред с тези правила, спазвайте и стратегията да намирате точните хора, на които да представите новите си идеи. Компетентността им ще е от полза по-лесно да се справите с презентацията.

______________________________________________________________

бутон за социални мрежи