Диета според добрите и лошите въглехидрати

Знаехте ли, че въглехидратите се делят на две групи "добри" и "лоши" или "бързо усвоими" и "трудно усвоими", или "полезни" и "вредни"?! Което и да е наречие да сте чували знайте, че става въпрос за 2 групи въглехидрати.

1. Първата група "добрите" са тези, които ни набавят енергия за дълго време, снабдяват организма ни с полезни вещества, осигуряват стабилни нива на кръвна захар и съдържат предимно фибри, които се разграждат по-бавно от стомаха, а това дава усещане за ситост за дълго. Към тях се отнасят: плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобови растения, ядки.

2. Втората група са така наречените "лоши" въглехидрати - те се съдържат в сладките, шоколадовите и тестените изделия, както и в пържените храни. Засищат организма ни за кратко време, тъй като се разграждат твърде бързо от него. Образуват излишни наслагвания в тялото и затова са вредни за здравето. Към тяхната група се отнасят: хлебни и оризови изделия, торти, сладкиши, алкохол, газирани напитки, както и всичко приготвено в обилни дози нагорещена мазнина (пържените ястия).

Диетолозите съветват дневният прием от храни да включва 55% (някои дори 65%) въглехидрати, но това съвсем не значи те да се набавят само с шоколадови бонбони, торти и алкохол, пържени и мазни храни. Дори напротив, трябва да се наблегне на "добрите" въглехидрати, което от своя страна не значи да зачеркнете от списъка си "лошите", но да не са преобладаващи е мнението на специалистите.

Съчетавайки и съобразявайки в дневното си меню дажбите от едните и другите въглехидрати, ще съумеете сами да изградите правилната диета за вас, да се научите да броите калориите и да съобразявате храните си, а това неимоверно ще окаже влияние върху тонуса и талията ви.

______________________________________________________________

бутон за социални мрежи