Диета - 9 стъпки

Как да се научим да се храним правилно

Не е толкова трудно да се научим да се храним прaвилно, за да сме здрави и да се чувстваме добре в кожата си. Нужно е само да вмъкнем няколко основни правила в ежедневието си. Така излишните килограми не само ще бъдат елиминирани, но и ще поддържаме едно здраво и стройно тяло.

Ето и няколко стъпки, които ще ни отведат към правилния път и положителен резултат:

1. Научете се да се чувствате добре, където и да сте (в ресторант, на тържество, на почивка). Забравете лишенията и ограниченията, давайте на организма си разнообразна и здравословна храна, така, че да не усеща липсата на дадени важни съставки, а също и да не се пренасища, когато е бил лишен от тях. Хранете се по-малко и начесто. Не пропускайте хранене и следвайте съотношението - 40 % зеленчуци, 30 % зърнени храни и 30 % белтъчини.

2. Здравословната храна също може да е разнообразна. Едно парче паста има толкова калории, колкото една плодова салата, разликата е в това, че от първото организма извлича само бързо разградим въглехидрат и не остава за дълго сит, а във втория, освен сит, той е получил и нужните му витамини.

3. Приемайте много течности. Без вода няма да е лесно - често бъркаме жаждата с глад. Водата участва активно във всички процеси в организма и спомага. Много хора казват, че не могат да погълнат 2 л. вода на ден, ако сте от тях то приемайте нужното количество течности под формата на чайове, сокове (фрешове), супи, плодове и зеленчуци. При спортуващите приемът трябва да е по-голям от 2 л.

4. Консумирайте храните във възможно най-близкото им натурално състояние (не подлагани на термични обработки). Ограничете приема на храни, които дават излишни калории на тялото ви не само по време на диетата, но и след нея. Такива са напитките дори, чиито калории често пропускаме да броим – кафе със захар, млечни напитки, алкохол.

5. Изхвърлете от менюто си полуфабрикатите, сладките изкушения, пържените и мазни храни. Набавяйте си мазнините от растителни продукти и риба.

6. Хранете се по-малко, но начесто. Винаги имайте нещо под ръка, с което да прикусите, ако нямате време за стабилен обяд.

7. Задължително закусвайте. Дори едно варено яйце, резен шунка или кашкавал, малко кисело мляко.

8. Консумирайте качествени храни, които съдържат нужните нутриенти според индивидуалните енергийни нужди на организма - само козметиката, която залива пазара и пленява вниманието ни с рекламите за “вълшебни” мазила, с които се топят килограми няма да е достатъчно.

9. Движете се повече - не е задължително да тичате всеки ден на стадиона или да посещавате фитнес залата. Всеки повод да походите пеш, да се раздвижите, за да свършите нещо допълнително е от значение.

______________________________________________________________

бутон за социални мрежи