Диета и спорт

 В добра форма

Диета, с която оставаме сити... Нейното правило е големи, но не калорични порции. Затова сме сити и в никакъв случай дебели. А приемът на мазнини и въглехидрати не се изключва. За да отслабваме, поддържаме формата си и да живеем здравословно не е достатъчно да следим един режим само за определен период от време, а е необходимо този режим да стане част от живота ни.

Да съчетаем диетата със спорт и усвоявайки няколко тънкости ще имаме гарантирани видими и трайни резултати в борбата с килограмите.

Ето и няколко съвета за по-добро изпълнение на всичко казано до момента:

Трик за ситост
За да се избавим от неприятното усещане на постоянен глад, трябва да поглъщаме храна с високо съдържание на вода, а именно плодове, зеленчуци, нетлъста риба, супи. Водата помага да усещаме стомаха си пълен, а баластните вещества създават усещане за ситост.

Водата - утолява не само жаждата, но потиска чувството на глад, а и не съдържа калории. Освен това водата е живот. Тя се съдържа в кожата, лигавиците ни, в косата, кръвта и изобщо без нея организма ни не може да съществува. Ето защо е особено важен приема и за да сте сигурни, че давате необходимите дози на тялото си изчислете количествата според килограмите и височината си. Например за хора тежащи 50 кг и височина 165-170 нужната доза вода е 1,8 до 2,00 л на ден.

Спорта - за да отслабнем здравословно, трябва да се движим. Само така организмът получава енергия от мастните депа. Най-добре е да плуваме и да правим джогинг. Докато загреем обаче трябва да спортуваме бавно, така че пулсът ни да не прави повече от 140 удара в минута (основно правило е 180 удара в минута минус възрастта). Освен това физическата активност е необходима за изграждането на мускулите, от своя страна те се нуждаят от енергия, която взимат от мазнините. Спорта подобрява метаболизма ни, помага ни да се отървем от излишните мазнини и да прочистим организма от токсините.

Типът храна - вместо да консумираме шницел с пържени картофки, е по-добре да хапнем пуешки стейк със зеленчуци. Пицата с домати е по-нискокалорична от тази със салам. Да забравим за полуфабрикатите. Ако изключим готовите храни, които са пълни с мазнини и сол, също ще е добра идея. Нужните мазнини ще си набавим от морската риба и ядките. Те съдържат ценни ненаситени мазни киселини, които понижават холестерола. По същия начин може да заменим порция тирамису с плодова салата. Количеството на калории и в двата десерта е еднакво, но плодовата салата е по-здравословна и засища за по-дълго време, което спомага за отслабването.

Накратко казано - не се лишавайте от храната, защото тя е нужна на тялото ви, за да е здраво и да се развива правилно, ограничете приема на вредните мазни, тестени и сладки храни.
______________________________________________________________

бутон за социални мрежи